https://youtu.be/KqmWF0OfSzM

Hej,

Vi vill önska en trevlig midsommar med ett viktigt och spännande program om vårt försvar! Missa inte detta:

Lördagsintervju 21 – riksdagsman Roger Richtoff om Sveriges köp av robotar från USA.

Sammanfattning:

Regeringen har aviserat att Sverige kommer beställa det föråldrade vapensystemet Patriot från USA för uppemot 25 miljarder kr. SDs riksdagsman Roger Richtoff anser att detta riskerar bli en teknisk och ekonomisk felsatsning som inte ger oss det vi behöver. Vi går igenom systemen och beskriver skillnaderna i programmet. Vi berör också att de avtal vi tecknar med NATO kan föra in oss i krig utan att riksdagen är tillfrågad och Roger Richtoff beskriver hur detta kan gå till.

Riksdagsman Roger Richtoff (SD) har en tid varnat om att regeringens planerade köp av det amerikanska robotsystemet Patriot är en riktig felsatsning. Han sitter i Riksdagens försvarsutskott där han har framfört sin kritik, dock utan att erhålla något stöd.

Han menar att Patriot är föråldrat och inte möter våra krav. Det är dessutom alldeles för dyrt jämfört med det europeiska system som FMV har förordat.

Efter att denna intervju spelades in, krävde Roger Richtoff ett extra möte i försvarsutskottet den 19 juni. Där föreslog han att försvarsutskottet skulle bjuda in leverantörer för det europeiska alternativet där också SAAB ingår. Svaret blev nej, utskottet vill inte veta något om alternativet trots att utskottet är skyldigt att bereda frågan.

Nyligen har även moderaternas Carl Bildt anslutit sig till de som starkt ifrågasätter regeringens beslut och han går därmed emot moderaternas linje i frågan.

I intervjun får vi höra varför Richtoff anser att detta riskerar bli en teknisk och ekonomisk felsatsning som kostar 10-tals miljarder utan att ge oss det vi behöver.

Bakgrunden är alltså att försvarsminister Peter Hultqvist överraskade i november 2017 genom att meddela att regeringen bestämt sig för att köpa den föråldrade amerikanska luftvärnsroboten Patriot. I samband med detta uppdrog man åt FMV att begära in offert från USA vilken förhandlades under statsminister Löfvéns möte med president Trump i USA. Tre saker var särskilt förvånande:

  1. Regeringen beslutar först vilket system som ska köpas. Därefter begär man pris i en offert. Man beslutar också att inte begära in ytterligare offerter. Dvs hela processen går baklänges mot vad som är normalt och tar inte in alternativ.
  2. Systemet är föråldrat och alldeles för dyrt jämfört med det europeiska systemet som FMV har var mest intresserat av.
  3. Det går inte enkelt att applicera på våra korvetter vilket kanske är den viktigaste tillämpningen

Patriots radar har ett begränsat synfält som gör att systemet inte klarar det kanske främsta hotet som är kryssningsmissiler. Det missar hot som ligger utanför radarns begränsade synfält. Dessutom är Patriotsystemet kanske dubbelt så dyrt som den europeiska lösningen samt har betydligt högre underhållskostnad. Det kräver flera hundra personer för att hantera en avfyrningsplats.

I programmet frågar vi oss om det har att göra med Värdlandsavtalet som Sverige har undertecknat som möjliggör att främmande makt drar in Sverige i ett krig utan beslut i Sveriges riksdag. Vi berör även det ensidiga löftet om att bistå de baltiska länderna militärt som regeringen Reinfeldt undertecknade år 2009.

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)