Vad är Bitcoin? En kort men korrekt förklaring är att det är en kod. Men det är ett förvirrande sätt att se på det säger Christoffer. Man behöver testa Bitcoinnätverket för att förstå förklarar Christoffer i detta samtal med Mikael Willgert.

Christoffer har arbetat med Bitcoin och kryptovalutor sedan 2013. Idag arbetar han på BTCX, Sveriges största Bitcoinväxlare som växlar mellan traditionella valutor och Bitcoin.

Bitcoin är inte en fysisk produkt, det är ett värde som du kan skicka digitalt. Man kan likna den vid digitalt guld. Man bryter guld, och man bryter Bitcoin. Har du en Bitcoin så har du en digital kod, men den är inte ett betalningsmedel. Koden kallas privat nyckel, och den är nyckeln till din Bitcoin. Skulle du kopiera den så har du bara två nycklar till ditt enda Bitcoin, inte två Bitcoin.

Blockkedjan är en databas, en loggbok, ansluten till Bitcoinnätverket. Den kollar att transaktionerna är korrekta. Ska man skicka en Bitcoin behöver man en mottagaradress, motsvarigheten till ett bankkonto. Transaktionen signeras sedan med nyckeln, och alla i nätverket kan se när Bitcoin har bytt ägare. Denna transparens skapar en säkerhet i systemet och allt är spårbart.

Att databasen kallas för blockkedja beror på att Bitcoin skickas i block, för att det inte ska bli för stora mängder i taget. Det är alltid en avgift för alla transaktioner, och den kan avgöras av ordningen i blockkedjan du hamnar i. Har du en brådskande transaktion och absolut vill få iväg den i kommande block så kan du komma före i kön om du betalar en högre avgift.

Bitcoin är ett öppet finansiellt system, all information är tillgänglig, men inte direkt kopplat till en identitet.Det är ändå möjligt att få fram information om transaktionerna, så det är väldigt svårt att vara anonym. Från början användes systemet för kriminell verksamhet, men spårbarheten gjorde att detta upphörde.

Bitcoin skapades för att få en valuta som var fristående från statlig kontroll. Med detta följer för och -nackdelar. Bitcoin blir allt mer accepterat säger Christoffer.

Om du gör vinster på Bitcoin så ska det deklareras och beskattas. Det är viktigt att du vänder sig till en expert om du ska deklarera vinst på många kryptovalutor för det måste göras korrekt säger Christoffer. All vinst beskattas, även om man förbrukar sin Bitcoin direkt efter köp.

I Sverige ser man inte Bitcoin som valuta, men det är olika världen över. Transaktioner kan betraktas som valuta under en viss summa i kort ägande, men under en längre period och i större belopp betraktas det som spekulation.

Idag används Bitcoin mest som spekulation. Allt är nytt men om trettio år kommer det finnas en ny infrastruktur för att hantera valuta. Jämför med internet som inte var så viktig och bra i början men som idag har stor betydelse för oss och har förbättrats oerhört. Min känsla är att ett öppet finansiellt nätverk kommer att ha lika stor inverkan på vårt dagliga liv som det öppna informationsnätverk som internet är, säger Christoffer.

Mining, att bryta (skapa) Bitcoin, (jämför med att bryta guld), är elektricitet som spenderas för att säkra nätverket. Datorerna bestämmer till exempel transaktionsordning. Om det vore ett majoritetsbeslut så skulle ett stort antal datorer från ett enda håll, en enda person, kunna kontrollera nätverket, en sk Sybil attack. För att undvika det har man kopplat en kostnad för att vara med och bestämma. Det handlar om elektricitet man spenderar, man gör en sk meningslös kalkylation om och om igen för att medvetet kunna visa att man spenderat elektricitet, och om du blir den som blir vald, får du Bitcoin i belöning. Den belöningen ska vara större än den summa du lagt ner på elektriciteten.

Snabbare och mer energisnåla datorer skulle kunna skapa inflation i Bitcoin. För att motverka det ser man över snabbheten regelbundet, och justerar.

Marknaden för Bitcoin är volatil, så man ska ha is i magen säger Christoffer. Konkurrensen berörs av elpriser, Kina har låga elpriser i förhållande till Sverige för att ta ett exempel.

Tjugoen miljoner Bitcoins är taket för hur många Bitcoin som får produceras. Nu har arton miljoner skapats. Framställningstakten har gått ner men om dagens produktionstakt skulle hålla i sig når vi taket år 2140.

Det är kul och enkelt att börja, satsa hundra kronor och köp en del av en Bitcoin och anslut till nätverket. Din telefon blir plånboken för dina Bitcoin. Det gäller bara att vara noga, för du har ingen bank som har koll åt dig, nu har du faktiskt kontroll på dina egna pengar. Så tappa inte bort dem, avslutar Christoffer.

Efter att programmet spelades in har kursen för Bitcoin ökat ca 20%.

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)