Välkomna till veckans swebbtv-nyheter om kontantskyldighet, Parisavtalet, Coronaviruset, ungdomsrånen och mycket mera.

I New York inför man en ny lag i år som tvingar butiker och restauranger att acceptera kontant betalning. Lagen planeras att införas i höst och de som inte följer lagen riskerar ett vite på mellan 1000-1500 dollar varje gång. I New York saknar ca 20% möjlighet att betala med annat än kontanter.

I Sverige har man i år lagstadgat att bankerna är skyldiga att tillhandahålla kontanter via bankomater och att ta emot företagskassor men däremot är det inte olagligt att neka kontant betalning för enskilda näringsidkare.

Parisavtalet har kallats "Världens dyraste avtal" och riskerar att kosta Sverige 600 miljarder kronor under 30 år. Detta är en av de saker som kom fram i Swebbtvs Lördagsintervju med ekonomen Staffan Wennberg. Han säger också att trots de höga kostnaderna saknar våra åtgärder helt betydelse för klimatet.

Under sin tid som inrikesminister beslutade Matteo Salvini att båtflyktingar inte fick gå iland i Italien. Nu åtalas han för detta beslut.

Och nu till ungdomsrånen. I SVTs Agenda berättade före detta polisen Mustafa Panshiri att han hade frågat gärningsmän och föräldrarna till dem, vad som skulle kunna stoppa denna utveckling. Familjerna menade att det man är mest rädd för är utvisning eller att få sina bidrag indragna. Vi bad Hans Jensevik om en kommentar till vad Panshiri säger i programmet.

Den 28 november 1995 skrev dåvarande utrikesminister Lena Hjelm-Wallén (S), på Barcelona-avtalet på uppdrag av statsminister Ingvar Carlsson. Avtalet innebar att OPEC-länderna skulle leverera olja och gas till Europa. I gengäld skulle Europas länder öppna upp för invandring från dessa länder och underlätta för Islams spridning i Europa. Man förband sig också att ge en positiv bild av arabisk kultur. Syftet var förutom att säkra oljeimporten även att kunna importera billig arbetskraft från dessa länder.

Socialdemokraterna har i många år samarbetat med den muslimska organisationen "Tro och Solidaritet" och har ett samarbetsavtal som går ut på att ge olika muslimska aktörer hjälp att inta maktpositioner i det svenska samhället mot att de röstar på socialdemokraterna. Med det nya muslimska partiet Nyans uppstår frågan hur samarbetet kommer se ut framöver.

Coronaviruset börjar nu påverka världsekonomin. Apple har skickat ut en stark varning för första kvartalet och Volvo Torslanda i Göteborg kan tvingas stänga sin fabrik redan om en vecka – eftersom de inte får leveranser från Kina.

SAS utskällda reklamfilm har inte bara väckt uppseende i Skandinavien, utan skapat rubriker över hela världen. Och många utländska kommentatorer är fullständigt förbluffade över vad de uppfattar som ett självhat utan motstycke.

Viktor Orbán har vid flera tillfällen gått till hårt angrepp mot de han kallar för globalisterna, i ett nyligt tal gick han återigen till attack mot såväl IMF som George Soros.

Utbyggnaden av cykelbanor i Stockholm har blivit mellan 7 och 10 gånger så dyrt som planerat. Enligt Trafikverkets Jonas Eliasson, har de genomförda cykelprojekten i innerstaden haft en snittkostnad på 50-60 miljoner kronor per kilometer och cirka 30 miljoner per kilometer i ytterstaden.
Istället för de beräknade kostnaderna på 8 miljoner per kilometer och 1,5–3 miljoner per kilometer i ytterstaden. Cykelbanor på bekostnad av övrig trafik kan få konsekvenser som avstängningar, bilköer med ökade utsläpp, brist på parkeringsplatser och smala gator samt avsaknad av vägren. Dessutom riskerar bilar att skadas av höga trottoarkanter farthinder.

Daniel Helldén, Miljöpartiet, trafikborgarråd i Stockholm har långtgående planer på utbyggnad av cykelbanor. Under de kommande fem åren skall runt 150 km byggas. Varför Cykelbanorna kostat så mycket mer än beräknat är ännu oklart.

Stockholms region gick förra året med 630 miljoner i underskott. För att komma till rätta med detta, aviseras omfattande nedskärningar inom bland annat sjukvården. Nu går personalen ut i ett upprop där de menar att många patienter dör på grund av överbeläggning.

Riksdagen röstade i onsdags igenom att informationsplikten för HIV upphävs.

Schweiz har legat långt framme med den nya 5G-tekniken som påstås revolutionera vår vardag – men helt nyligen kom beskedet: Schweiz stoppar hela 5G-projektet tills man har utrett alla hälsorisker.

Nästa torsdag har vi första avsnitt i vår nya programserie Lennart Matikainen i möte med. Denna gång med polisen Daniel om vad som hände i och med polisens omorganisation under Dan Eliasson.

Vi på Swebbtv önskar er en trevlig helg!

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)