Hur är det möjligt att Miljöpartisten Maria Wetterstrand fick i uppdrag av regeringen att utreda om förnybart bränsle, och samtidigt sitter i en styrelse för ett bolag som högst sannolikt kommer gynnas ekonomiskt av utfallet av den utredning hon gjort?

Maria Wetterstrand sitter i ett bolag som fått statligt stöd för att utveckla förnybart bränsle. Den utredning hon gjort åt regeringen har kommit fram till att förnybart bränsle bör vara 30 procent år 2030. Därefter steg bolagets aktiekurs med 40 procent.

Är det en jävsituation?

Är det lämpligt att Maria Wetterstrand tog sig ann utredningen när hon visste att hon skulle gynnas ekonomiskt av utfallet? Att hon visste att hon kunde tjäna pengar på att öka sitt aktieinnehav är inte svårt att inse - en månad innan utredningen publicerades fördubblade hon sitt aktieinnehav till 615.000 aktier.  

Vad är då Maria Wetterstrands kommentar om hennes uppenbara jävsituation: ”Det är en otroligt långsökt koppling däremellan”. 

https://samnytt.se/avslojar-maria-wetterstrand-utredde-fragan-om-fornybart-flygbransle-sitter-i-styrelsen-for-bolag-som-ska-producera-det/

https://www.expressen.se/nyheter/wetterstrands-tva-stolar-utredare-och-aktieagare-/

Att det är en jävsituation och högst olämpligt är inte svårt att förstå. Hon är inte så oumbärlig att just hon var den enda som kunde göra aktuell utredning. Hon har varit politiker länge och vet mycket väl om att det var olämpligt att sitta på dubbla stolar, och samtidigt fördubblade sitt aktieinnehav i ett företag som direkt påverkas ekonomiskt av utfallet på hennes utredning.

Detta bör utredas om det till och med kan anses vara ett insiderbrott och korruption?

Hon hade insideinformation och visste att hon kunde göra en stor ekonomisk vinst utan större ansträngning.

Nina Drakfors, samhällsdebattör

"Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, när någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta i form av aktiehandel eller handel med värdepapper."

"Korruption är enligt Världsbankens arbetsdefinition missbruk av offentlig makt för privat vinning."

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)