I detta program får vi höra analytikern Stig Berglund uttala sig om politiken i USA med Donald Trump. Stig har intressant information om såväl inrikes- som utrikespolitiken och vad som egentligen sker bakom kulisserna.

Stig Berglund börjar med att beskriva hur USA under de sista decennierna, likt många andra västländer, stagnerat industriellt. Detta har drabbat en stor del av befolkningen ekonomiskt och lett till att många väljare omprövat sina tidigare politiska ståndpunkter. I synnerhet har den del av landet drabbats där det finns många nedlagda industrier och som kommit att benämnas rostbältet.

På Öst- och Västkusterna, med större tjänstesektor, har folk i stället blivit mer förmögna. Donald Trump var en av de som tidigt såg denna utveckling komma. Han ansåg enligt Berglund, att det var en oacceptabel utveckling för landet. Trump argumenterade redan innan han kandiderade till president för omförhandling av handelsavtal, upprustning av infrastruktur etc. Detta kände toppskiktet i USA väl till vid tiden för Trumps kandidatur. Man var från etablissemanget inte speciellt nervös när han anmälde sin kandidatur då man inte trodde han skulle kunna ha någon framgång.

Redan vid denna tid började en typ av spioneri mot Trump, säger Berglund. Detta utfördes av den s.k. djupa staten, de som inte ville se Trump som president. Det är en komplex blandning av organisationer som samverkar i detta syfte. Stig räknar upp fyra grupperingar som i någon mån samverkar: De ekonomiska makterna i form av banker och multinationella företag, politikerna, den högre hierarkin inom administrationen samt medierna. De senare kan med rätta benämnas maktmedia, då de helt följer den djupa statens agenda. Det har från början funnits starka intressen för att Trump inte skulle bli president. Berglund berättar om ett slående exempel, att tidningen Washington Post, redan under valnatten skrev att: ”Nu börjar vägen mot riksrätt” (för Trump).

När det gäller det aktuella riksrättsförfarandet mot Donald Trump beskriver Stig hur förfelat det har kommit att bli jämfört med hur grundlagsfäderna en gång tänkte sig att att det skulle gå till. Det var aldrig tänkt att ett så kallat impeachment skulle användas av rent politiska skäl, utan endast då alla politiska läger var överens om att sittande president var uppenbart galen. Att denna process felaktigt ändå drivs utan större protester kan ses som ett kvitto på att den politiska processen i USA allt mer har kommit att drivas av grupper som har andra intressen än att följa den amerikanska konstitutionen.

Beträffande Donald Trumps agerande i utlandspolitiken, speciellt i Mellanöstern, får han nog ses som en fredspresident jämfört med tidigare president Barack Obama, enligt Berglund. Det lilla vapenskrammel Trump faktiskt utövat, nu senast i och med mordet på den iranske generalen Qassem Soleimani, bör kanske tolkas som ett diplomatiskt sätt att utöva både inrikespolitik och utrikespolitik samtidigt. Stig Berglund känner till att Donald Trump i stället för att, på det normala sättet gå via utrikesdepartementet, kontaktade Iran via ambassaden i Schweiz, innan drönarattacken. Det kan också ha varit så att Iran varnade innan de genomförde sin vedergällningsattack.

Inrikesmässigt genomför Donald Trump tålmodigt den politik han gått till val på, säger Stig Berglund. Om detta får vi inte läsa eller höra speciellt mycket i svensk mainstreammedia. Det beror på att samtidigt som detta sker, levererar amerikansk media ständigt nya fyrverkerier av uppgifter om Donald Trumps olika twittrande och uttalanden om triviala saker. Att arbetslösheten bland kvinnor och svarta är de lägsta på länge är inget som de anser att vi behöver veta.

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)