Nästan 4000 demonstranter kom igår på den lyckade demonstration i Stockholm arrangerad av Jeanette Höglund som är grundaren till VidDinSida. Hon hade samlat ihop 74.000 namnunderskrifter gällande hemlösa pensionäres situation, som hon ville överlämna till statsministern personligen.

Istället för Löfven på plats kom partiledaren för Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson. 

Men varför var inte media på plats? Lyssna på samtal med Aftonbladets tipstelefon om deras ointresse.

En eloge till TV4 som gjort flertalet intervjuer med Jeanette och på så sätt lyft fram hennes initiativ för att hjälpa fattigpensionärer som är hemlösa. TV4 var även på plats, se reportage nedan.

https://www.tv4play.se/program/nyheterna/11981055

Min Facebook fullkomligt svämmades över av bilder från demonstrationen, vilket var magiskt att ta del av. Bilderna utstrålade värme och engagemang, som gav hopp om att ingen fattigpensionär ska behöva vara hemlös.

För att undersöka vad media skrivit om demonstrationen gick jag in på Aftonbladet och Expressen men kunde inte hitta ens den minsta notis. Därför ringde jag Aftonbladets tipstelefon för att undersöka varför de inte skrivit. Båda tidningarna har fått information om att demonstrationen skulle genomföras.

Det är en stor bedrift att ha fått ihop 74.000 underskrifter som man ville överlämna till statsminister, och det borde ha gett dessa två stora tidningar en hint om att det fanns ett stort engagemang. Även TV4:s reportage har ökat kännedomen om organisationens arbete för de hemlösa pensionärerna. Med det sagt vill jag påstå att demonstrationen var en viktig tillställning för allmänheten att få ta del av. 

Via mitt samtal med Aftonbladet framgår förklaringen som att de inte var på plats på grund av resursbrist, och nu när demonstrationen är över var det försent att skriva nått, lyssna på samtalet i nedan länk.

https://youtu.be/Fp6Py9bEur0

Expressen svarade så här på varför de inte skrivit om demonstrationen:

Rapport ska ha haft ett kort inlägg om demonstrationen i slutet av programmet, och SVT hade minsta möjliga artikel.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/demonstranter-visade-sitt-stod-for-fattigpensionarer

Är det rimligt att anse att media skulle närvara och rapportera om demonstrationen?

Jag anser att media borde varit på plats då Jeanettes engagemang väckt stort allmänintresse - det kan ju inte vara så att media endast närvarar när de kan sprida och vinkla att det är en "högerextrem" demonstration, som vi kunnat läsa om flera gånger. En annan faktor var även att Jimmie Åkesson partiledare från Sverigedemokraterna offentliggjort att han skulle närvara på demonstrationen, vilket han också gjorde med ett tal. 

I en bok som används som kurslitteratur på utbildningen till journalist står att läsa: Att synas är att ha makt. Med de i tanken tillsammans med att de två största kvällstidningarna inte var på plats, och att Rapport/SVT endast gjort korta notiser om demonstrationen, så är det rimligt att ifrågasätta varför det inte gjordes mer gedigna reportage? Det är rimligt att ifrågasätta varför media inte var på plats. 

Mitt enda svar är att det passade inte in i deras agendajournalistik, att folket protesterar mot att pensionärer på grund av fattigdom sover på gatan och är hemlösa. Media ville inte synliggöra folkets protester. Följdfrågan blir då varför man inte ville synliggöra folkets protester?

Om det är så som det står i boken att synas är att ha makt innebär det, att om man synliggjort demonstrationen så hade folkets missnöje fått makt över opinionen. Vilket i sin tur med största sannolikhet skulle skapat större missnöje över de etablerade partierna och mer röster till Sverigedemokraterna, och detta vill ju inte media medverka till.  

Om du vill se bilder från demonstrationen kan du gå in på Facebook för VidDinSida.

https://www.facebook.com/876174289151401/posts/1790105354424952/

Nina Drakfors, samhällsdebattör

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)