Swebbtv Nyheter 7 maj 2020 om SAS, pensionerna, invandringen, Palmeutredningen och mycket annat.

SAS har fått en kreditgaranti på upp till 5 miljarder av svenska staten. Beslutet togs i mars av Riksdagen. Ryanair överklagar nu detta beslut som de menar går emot EU:s lagar och diskriminerar flygbolag som har sin bas utanför Sverige men som de menar har en viktig roll genom att knyta samman EU.

Ryanair överklagar nu detta beslut som de menar går emot EU s lagar och diskriminerar flygbolag som har sin bas utanför Sverige men som har en viktig roll genom att knyta samman EU. SAS ägs till största delen av svenska och danska staten men även av familjen Wallenberg.

Regeringen utlovade höjda pensioner till Sveriges pensionärer men istället kommer pensionerna att minska med 1,5% under 2021.

Svenska pensionärer har de lägsta pensionsnivåerna i de nordiska länderna, som jämförelse ligger allmänna medelpensionnivån i år för kvinnor 11 600 kronor per månad före skatt och för män: 14 600 kronor per månad före skatt. I Norge är lägsta pensionen dubbelt så hög som i Sverige och i Danmark följer pensionerna löneutvecklingen. På Island är folkpensionen 19 000 per månad och i Finland baseras pensionen på alla dina arbetsår. Men i Sverige fortsätter pensionerna att halka efter.

Asylrelaterad invandring ökar till Sverige trots pågående Corona-kris och kommuner som under flera år varnat för skenande kostnader till följd av asylmigrationen. Regeringen skickar fortsatta signaler om en åtstramning av invandringspolitiken. De senaste dagarna har två förslag diskuterats i media.

Regeringen fortsätter att signalera en åtstramning av invandringspolitiken. I förra veckan beslutade regeringen att tillsätta en utredning om hur man kan skärpa reglerna om utvisning på grund av brott. Syftet ska vara att öka antalet utvisningar av kriminella invandrare. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson sa bland annat att förtroendet för rättsstaten är beroende av att utlänningar är laglydiga. Utredningen ska ta särskild hänsyn till hedersvåld och hatbrott.

Och i tisdags rapporterade Sveriges Radio att den migrationspolitiska kommittén förbereder ett förslag om att den som får avslag på sin asylansökan ska få vänta i 10 år på att ansöka om asyl på nytt. I dagsläget är väntetiden 4 år. Stödet i Riksdagen för ett sådant förslag är stort. Endast Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet motsätter sig ändringen.

Palmeutredningen börjar närma sig sitt slut. Men det är ännu oklart hur den kommer att sluta.

Palmeutredningen kommer inom kort att peka ut den som man anser har mördat Olof Palme. Enligt obekräftade uppgifter kommer utredningen att peka ut den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som gärningsman. 
Swebbtv har tidigare intervjuat Leif Ljungqvist, som blev vittne till mordet, om Skandiamannen. Han säger att Skandiamannen omöjligen kan ha varit den som sköt Palme.

Vi har även intervjuat en kvinna som berättat om sin före detta man, som hon tror är mördaren. Polisen har letat efter mordvapnet på vinden i huset i Spånga som de tidigare bodde i. Detta polisärende fick senare högsta säkerhetsklassficiering. Och en journalist på Aftonbladet har uppgivit att en källa på Polisen bekräftar att man hittat ett vapen på en vind i just Spånga, och lämnat över vapnet till Palmeutredningen.

Efter vår intervju med kvinnan i mars ville vi även prata med vittnet Ann-Cathrine Robrandt. Hon ska ha sett mördaren på nära håll, när han sprang in i henne under sin flykt från Tunnelgatan upp på Malmskillnadsgatan. Men vi upptäckte då att hon plötsligt dog för tre år sedan. Enligt uppgift ska hon ha avlidit i sömnen efter en vanlig arbetsdag.

Plastpåsarna har blivit dyrare. Den nya skatten på plastpåsar trädde i kraft i förra veckan.

Den första maj trädde skatten på plastbärkassar i kraft. Vanliga bärkassar i exempelvis matbutiker beläggs med en skatt på tre kronor, medan mindre och tunnare påsar såsom frukt- och grönsakspåsar beskattas med 30 öre.

Det är de som tillverkar och importerar kassarna som ska betala skatten, men i praktiken överförs hela kostnaden till konsumenten. Priset på plastbärkassar i matbutikerna har redan stigit till 7 kronor på många håll.

Men det är oklart vilken positiv effekt skatten kan få på miljön. Finansmarknadsminister Per Bolund gjorde tidigare ett uppmärksammat uttalande om att det strandar valar och delfiner som har magarna fulla med plastpåsar. Han påstod att den här skatten skulle vara ett bra sätt att bekämpa problemet.

Men de svenska plastbärkassarna hamnar knappast i magarna på valar och delfiner. Istället återanvänds de ofta som soppåsar, varpå de hamnar i hushållsavfallet och bränns.

Och en uppmärksammad studie av danska miljömyndigheten från februari 2018 visade att just plastbärkassar är den mest miljövänliga typen av bärkasse.

Samtidigt är den ekonomiska betydelsen av skatten uppenbar. Enligt Naturvårdsverket använde svenskarna ganska exakt en miljard plastbärkassar under 2018, ungefär 100 stycken per person. Om vi fortsätter konsumera lika många plastkassar som 2018 så innebär den nya skatten en intäkt till staten på strax över 3 miljarder kronor per år.

Flyktinginvandringen till Danmark minskar samtidigt som återvandringen ökar. Det pågår nu en nettoåtervandring av flyktingar från Danmark.

En rapport från danska utlännings- och integrationsmyndigheten visar att antalet utvandrade flyktingar översteg antalet invandrade flyktingar under 2019. Det är första gången under den undersökta perioden, 2011 till 2019, som det sker.

Sedan i fjol erbjuder danska staten stöd till flyktingar som vill återvända till sitt hemland. En vuxen flykting får motsvarande cirka 180 000 svenska kronor för att återvända. Dessutom finansieras kostnader i samband med flytten.

Danmarks utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye kommenterade återvandringssiffrorna och sa att Danmarks politik är att flyktingarnas uppehälle i Danmark ska vara tillfälligt, och att han var glad att se att flyktingarna kan resa hem.

Den tidigare sverigedemokratiske riksdagsledamoten Christoffer Dulny har blivit dömd i Svea Hovrätt för egenmäktigt förfarande. Detta efter att ha haft sönder en motdemonstrants plakat på ett torgmöte 2018. Domen kommer efter att han tidigare blivit friad i Tingsrätten. Dulny berättar nu för Swebbtv att Hovrättens dom kommer att överklagas till Högsta Domstolen.

Det var under valrörelsen sommaren 2018 som Alternativ för Sverige höll ett torgmöte på Stureplan i Stockholm. En motdemonstrant dök upp med ett plakat. Den före detta riksdagsledamoten Christoffer Dulny var på plats och tog tag i plakatet och hade sönder det. Motdemonstranten fördes bort av polis.

Men det var Christoffer Dulny som till slut åtalades för ofredande. I tingsrätten friades han men domen överklagades av åklagaren och i Svea Hovrätt blev han dömd, denna gång för egenmäktigt förfarande.

Ilija Batljan, vd för fastighetsbolaget SBB, blev i veckan anhållen, misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen. Enligt uppgift misstänks han för insiderbrott i samband med uppköpet av Hemfosa Fastigheter i vintras.

Den förre detta socialdemokratiske lokalpolitikern Ilija Batljan anhölls i tisdags för brott mot marknadsmissbrukslagen. Det är oklart exakt vad det påstådda brottet innebär. Men enligt Dagens Industri rör det sig om misstänkt insiderbrott i samband med uppköpet av fastighetsbolaget Hemfosa i vintras.

Ilija Batljan var mellan 2005 och 2009 ordförande för kommunstyrelsen i Nynäshamns kommun. Från 2010 till 2011 var han landstingsråd i Stockholms läns landsting. Sedan gav han sig in i fastighetsbranschen, då han blev VD för Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Dombron, som numera heter Rikshem.

2016 grundade han Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, där han är VD och huvudägare. Bolaget har sedan dess vuxit snabbt och har idag tillgångar på över 96 miljarder kronor.
Enligt bolagets senaste kvartalsrapport äger Ilija Batljan cirka 9% av aktiekapitalet i bolaget. Det motsvarar i dagsläget ett värde om cirka 2 miljarder kronor. Aktien föll hårt på börsen när brottsmisstanken publicerades.

Batljan släpptes av polisen i onsdags. Enligt Svenska Dagbladet genomfördes husrannsakan på åtta olika adresser under tiden han satt i arrest.

Bill Gates menar på sin officiella blogg att hela jordens befolkning behöver vaccineras minst en gång. Minst 7 miljarder doser behöver tillverkas och distribueras så fort det är möjligt.

Bill Gates har stora investeringar inom vaccinationsindustrin via sin stiftelse Bill and Melinda Gates Foundation, och avslutade sitt engagemang i Microsoft i januari i år för att på heltid ägna sig åt bland annat vaccinationsfrågor.

De första att vaccineras bör vara efter sjukvårdspersonal människorna i utvecklingsländer, skriver Bill Gates på sin blogg. Bill Gates har fått mycket kritik på senare tid av bland andra Robert Kennedy Jr som anklagar Bill Gates för att lida av ett Messiaskomplex.

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)