Mikael Willgert samtalar över Skype med Ronie Berggren om det amerikanska presidentvalet. Ronie driver podden Amerikanska Nyhetsanalyser och har nyligen släppt en bok om Donald Trump som kan laddas ner från Adlibris.

Situationen i USA är allvarlig säger Ronie BLM och Antifa har härjat runt , förstört butiker, misshandlat poliser och civila människor och har på alla sätt satt käppar i hjulet för demokratin. Det är oerhörda scener vi sett i år, men inbördeskrig tror jag inte kommer ur detta, säger Ronie. Det handlar mer om politisk förlamning.

Demokraterna har låtit den negativa utvecklingen fortsätta och har sett mellan fingrarna, för att det tidigare handlat om polisvåld, förtryck mot svarta och minoritetsgrupper, och de har varit blinda för baksidan och konsekvenserna av det hela. Demokraternas Joe Biden har varit tyst, och på så sätt legitimerat detta, men sista tiden har det svängt eftersom man har märkt att opinionen inte stödjer dessa kravaller.

Amerikanerna stödde i början protesterna, i samband med händelsen med George Floyd. Men i takt med att protesterna urartade med våld och förstörelse har majoriteten backat.

Förtroendet för Trump är stort idag säger Ronie. Han har stort förtroende inom partiet, och vad gäller allmänheten är det mer blandat som det brukar vara i amerikanska presidentval, där är det fifty fifty i synen på Biden och Trump, med ett förenklat överslag. Men om man ser på de våldsamma händelserna som skett så har dock Trump med sig de flesta, i sin syn på lag och ordning.

Det var många som målade upp skräckscenarion, bland andra Carl Bildt, när Trump ställde upp i sitt första presidentval 2016. Ronie skrev en debattartikel i Aftonbladet då, där han gav sitt stöd åt Trump, men säger att han idag stödjer honom ännu mer. Skräckscenarierna har inte skett, och Trump har visat ett gott ledarskap säger Ronie. Ingen annan president har skrivit på lika många fredsavtal. Därför är det synd att det inte pratats så mycket om utrikespolitiken i debatten inför valet. Det berodde på att den debatten ströks eftersom Trump inte ville genomföra den online.

Man har ett högt dödstal i USA av Covid19, men de stora spridningarna i början berodde på att det fattades dåliga beslut lokalt av borgmästare och guvernörer och att man var kritisk till den policy Trump förmedlade. Man kan inte stänga gränser mellan delstaterna heller så därför skedde smittspridningen lättare.

Det Trump gjorde var att han tidigt stängde gränsen mot Kina och skapade en federal karantän för de som varit i Wuhan. WHO var emot detta likaså Joe Biden och demokraterna. Sedan stängdes även gränsen mot Europa, och Trump startade även en stor produktion av masker och respiratorer och satte upp fältsjukhus.
Han agerade väldigt snabbt och bra säger Ronie.

Demokraterna har hela tiden kritiserat denna hantering och har skapat ett narrativ av antalet döda och säger att allt är Trumps fel. Har man inte hängt med i politiken steg för steg, vilket en majoritet av allmänheten inte gör, är det lätt att tro på det narrativet.

Joe Biden har lång erfarenhet av politiken. Han har gjort stora utspel men aldrig varit bra på politiska analyser. Han har gjort bra ifrån sig på debatterna men inte varit lika kvick som Trump. Händelserna med Hunter Biden kommer inte påverka valet säger Ronie. Inte heller anklagelserna om de påstådda sexuella övergreppen på tidigt nittiotal, det blev ignorerat och kommer inte att påverka.

Joe Biden har inte kampanjat så mycket, han är nästan osynlig, och det går flera dagar mellan hans framträdanden. Trots det har han lett i opinionsmätningarna. Trump däremot kör på varje dag och håller flera rallyn om dagen och flyger mellan olika destinationer. Han knappar in på Biden allt mer.

Hans misstag i strategin är dock hans personlighet, att avbryta i debatter gör att det blir det enda folk noterar och det bra han säger försvinner bakom det. Han blir sin egen värsta fiende. Sen borde han inte älta ”the laptop from hell” och Hunter Biden, det är inte det folk vill höra.

Det råder stort valfusk i USA säger Trumps läger, och det finns många exempel på det. Men om det är ett övergripande stort problem det är inte säkert. Däremot kan poströstningen göra att man inte kan utse en president på lång tid om det blir oklarheter.

Rapporteringen i Sverige har varit ensidig och den har haft en vänster-slagsida.

Ska man följa valet så är det bra att göra det i olika kanaler så man får olika perspektiv avslutar Ronie.

Ronies artikel: 

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/m6erk1/darfor-blir-trump-basta-presidenten

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)