I detta mycket intressanta samtal berättar analytikern Stig Berglund om George Soros. Berglund som tidigare varit gäst hos Swebbtv har en mycket god insikt i amerikansk politik. George Soros som har varit involverad i många stora projekt som påverkat länder har nyligen varit aktuell på Sveriges Television i ett program om honom. Programmet hade för avsikt att se om den mytbildning som figurerar kring Soros var sann eller inte. Stig Berglunds kommentar till programmet vara att det mest var ett fint porträtt av honom där de som tyckte om honom fick berätta det. Som helhet var det inte mycket av en dokumentär.

Stig berättar att Soros har 260 miljarder kr i sina stiftelser som används för olika politiska projekt runt om i världen. Bland annat har han stött projekt på Göteborgs universitet med 13 miljoner kronor.

George Soros födes i en judisk familj i Ungern 1930. En av de upplevelser som antagligen format honom var att han som fjortonåring var tvungen att arbeta under den nationalsocialistiska ockupationsmakten med att samla in värdeföremål från andra judar. Efter kriget reste han till London och kom där in på London School of economics.

Han kom där även kontakt med Karl Poppers filosofi. Efter sin utbildning utarbetade han sin egen teori, reflexivitet, om den ekonomiska marknaden baserat på vad han lärt sig. Teorin gick ut på att snarare än att marknaden fattar beslut baserat på rationella och faktiska överväganden om bolag, så handlar man på hur flockmentaliteten hos de i marknaden ingående individerna gör sig gällande. Genom att för stå hur flockmentaliteten verkade blev George Soros skicklig på att köpa och sälja vid de rätta tiderna.

Stig Berglund menar att George Soros i början av sin karriär ägnade sig åt så kallad filantropi, men att detta kom att övergå till politisk aktivism. Detta skedde i och med att USA inledde Irakkriget vilket Soros var starkt emot. Han såg nazistiska tendenser hos USA:s president George W Bush beskriver Berglund.

Soros som har blivit enormt rik på den kapitalistiska marknaden spenderar nu ungefär en miljard dollar per år på vänsterpolitiska projekt som syftar till ett öppet samhälle. Begreppet öppet samhälle menar Berglund kommer från Popper men att Soros fyllt det med andra idéer. Soros har startat en organisation som heter Open Society som har olika dotterprojekt som driver olika vänsterprojekt, som alla i någon mån handlar om öppenhet och demokrati.

Soros verksamhet bedrivs i ca hundra länder och har en förmögenhet på ca 260 miljarder kronor. Stig Berglund radar upp typiska projekt som ligger under Open Society; ökad migration, högre ekonomiska förmåner för migranter, ekonomisk utjämning, etc. etc. George Soros har också lyckats få media med sig som allierad.

Göteborgs universitet har fått 1,3 miljoner kronor från Soros organisation. Hur dessa pengar var tänkt att användas vet inte Berglund men det skulle kunna vara till samhällsvetenskapliga institutionen anar han.

Även på lägre samhällsnivå blir politiken påverkad av Soros organisationer. Det kan gälla att se till att liberala domare eller polischefer väljs, vilket innebär att vänsterpolitik genomförs inom kriminalvård t.ex. Berglund tycker inte att det är speciellt konstigt att finansiera politiska kandidater t.ex., men han vänder sig emot den sekretess med vilken Soros organisationer påverkar olika myndigheter i över hundra länder.

Soros som har blivit dömd för Insider-handel i Frankrike har tjänat mycket pengar på debatten om klimatet. Han har gjort lönsamma affärer på kol och olja då sådant har sjunkit i värde på grund av av politiska uttalande om grön omställning. Att George Soros har utvecklats till en mästare att göra lönsamma affärer då tillfälle bjuds är helt klart, men huruvida han är med och skapar de situationer som han senare kan utnyttja ekonomiskt kan inte Berglund uttala sig om. Däremot så är det väl känt att han får som son i huset i de flesta överstatliga organisationer men även i nationella beslutsfattande organ så som riksdagar och parlament.

Eftersom han har pengar att fördela är det många som vill stifta bekantskap med honom. George Soros har dock skaffat sig många fiender. Men att kritisera honom kan vara riskabelt då det många gånger leder till att man blir stigmatiserad som antisemit, vilket är vansinnigt enligt Berglund. Det är nämligen så att man i Israel inte heller är speciellt förtjust i Soros och har givit uttryck för mycket kritik mot George Soros aktiviteter. Så man behöver inte nödvändigtvis ha något problem med judar bara för att man ogillar den aktivitet som George Soros bedriver.

Facebook

Swisha Swebbtv:

swebbtv swish

 

Stöd Swebbtv på fler sätt:

• Stöd ekonomiskt på Swish 123 535 86 92 eller bankgiro 147-0558

• Du kan också donera direkt eller som månadsgivare på bankkonto:
9235-229 1186 (9235 är clearingnummer).

• Donera med Bitcoin Donations
(Scanna QR-koden nedan)

bitcoin symbol

• Handla produkter i vår webbutik https://butik.swebbtv.com/

• Skicka dina tips eller förslag på "inskickade klipp" till info@swebbtv.se

• Gör översättningar av program till engelska. Mejla info@swebbtv.se om du är intresserad

• Se alla våra program här på vår hemsida och berätta för andra

Tack för ditt moraliska och ekonomiska stöd!

Mikael Willgert
Svensk Webbtelevision

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)