Gert Bjarnholt har arbetat som sprängämnesforskare och har även arbetat med forskning kring elektriska pulsvapen.

Vi kommer även i programmet beröra Sveriges agerande kring vapensmuggling via Estonia från den sönderfallande Sovjetunionen, i början av 90-talet. Gert ger också synpunkter på försäljning av forskningsresultat och vapenfabriken som planerades i Saudiarabien.

Forskningen kring sprängämnen har bland annat handlat om att skapa mycket väldefinierade explosionsfronter vilket var en helt avgörande teknik i utvecklingen inom det svenska kärnvapenprogrammet.

Gert började sin karriär kort efter att det hade beslutats att Sveriges kärnvapenprogram skulle läggas ner. Nedläggningen skedde efter påtryckningar från USA. Påtryckningarna ledde även till att teknologin för Sveriges kärnreaktorer ändrades så att de inte kunde framställa bränsle för kärnvapen.

2014 kom det sen fram att Sverige, i utbyte mot avvecklingen av kärnvapenprogrammet, utlovats militärt skydd från USA. Detta gjorde att USA satte stopp för Sveriges och Finlands försvarssamarbete som diskuterades 2014.

Bjarnholt berättar att det, i samband med att Sovjetunionen bröts upp, frigjordes forskare inom kärnvapenområdet som tog uppdrag från andra länder, bland annat USA.

Han kom sen att arbeta inom Försvaret på FOA med utveckling av militära pulsvapen. Syftet med dessa vapen var att slå ut elektronik utan att åstadkomma andra större materiella skador.

I samband med detta studerades effekten på människor av elektromagnetisk strålning. Resultatet blev att man misstänkte skador på blod-hjärnbarriären hos människor vid dessa kraftiga mikrovågspulser.

Vi kommenterar den tidigare avslöjade vapensmugglingen från Sovjet via Estonia. Gert berättar att han vid ett tillfälle under den perioden blev ombedd att, i egenskap av sprängämnesforskare, granska en stridsdel härrörande från Ryssland. Han kopplar också detta till en roman av Anders Jallai, som handlar om utsmugglingen av en militär kärnreaktor från Sovjet.

De minskande försvarsanslagen ledde sen till att Försvaret började diskutera försäljning av kvalificerad och hemlig forskning till länder som Saudiarabien och Singapore. Det kunde även ske som speciella projekt för att "boosta" vapenaffärer från svenska bolag.

Den senare stoppade vapenaffären med Saudiarabien, ledde till att försvarsminister Tolgfors fick sparken. I detta projekt ingick att bygga en fabrik i Saudiarabien för att renovera ammunition, robotar och annat som åldrats och inte gick att använda. Detta var ett kryphål i vapenexportreglerna eftersom kompetens för att bygga vapenfabrik inte omfattades av samma restriktioner som försäljning av vapen. Det bildades ett speciellt bolag för att göra denna export där även forskningsresultat från FOA ingick.

Gert avslutar med att ifrågasätta att Försvaret säljer kompetens till länder som sakner kunskap istället för att som förut ha ömsesidiga kompetensutbyten med kvalificerade nationer.

 

Stöd Swebbtv på olika sätt:

• Skicka dina tips eller förslag på "inskickade klipp" till info@swebbtv.se

• Göra översättningar av program till engelska. Skicka mail om du är intresserad

• Se alla våra program här på vår hemsida och berätta för andra

• Handla produkter i vår webbutik https://butik.swebbtv.com/

• Stödja ekonomiskt på Swish 123 535 86 92 (OBS Nytt)
eller bankgiro 147-0558

Du kan också donera direkt eller som månadsgivare på bankkonto:
9235-229 1186 (9235 är clearingnummer).

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)