Den 26 november diskuterades Estonias förlisning inför estniska parlamentet – Riigikogu – som en statlig fråga av yttersta vikt. Juri Lina rapporterar. 

Klippet avslutas med en kommentar av sjöman Tryggve Sandman om atlantlåsets funktion.

F.d. statsåklagaren Margus Kurm tycker att estniska regeringen har det yttersta ansvaret för nya dykningar till Estonia. Han menar att den svenska sidan har förstört bevismaterial och dolt fakta som inte passade ihop med den officiella versionen. Alla hypoteser om katastrofen bygger på slarvigt insamlade fakta från 1994, menar han.

Man utelämnade samtliga uppgifter om smuggling av militärt känsliga gods.

Då 17-åriga triathleten Ain-Alar Juhanson räddade sig från Estonia genom att klättra ner på utsidan av den stängda bilrampen i fören. Haverikommissionen var inte intresserad av hans vittnesmål.

Ain-Alar Juhansons polisförhör översattes från estniska till svenska och därmed försvann alla hans iakttagelser om den stängda rampen. Problemet med rampen är att en helt öppen ramp borde ha sänkt Estonia ännu snabbare än vad som skedde. Och ett förlorat visir med stängd ramp skulle ha inneburit ett hanterligt vatteninflöde. De överlevande undrar: hur kunde rampen först falla ner och sedan sluta sig igen? Juri Lina anser att de anhöriga är värda sanningen. Estonia ligger inte på oceanens botten utan på 80 meters djup. 

I slutet av klippet talar Mikael mikael Willgert med Tryggve Sandman som har lång erfarenhet som sjöman. Han förklarar att atlantlåset sitter längst ner i bogvisiret och har en stor bult som träs in för att låsa fast visiret i nedfällt läge. Det är lite bökigt att sätta i och det är frestande att strunta i det om man inte räknar med hårt väder. Vid dykningarna efter förlisningen hämtades bulten upp från fartyget. Det som förvånar och som upprör Margus Kurm i Estlands parlament är att det svenska Sjöfartsverkets representant, Börje Stenström, fann en anledning att kasta tillbaka bulten i havet och därmed omintetgjorde viktigt utredningsmaterial.

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)