Här är ytterligare ett telefonsamtal om Corona. Denna gång är det Analytiker Stig Berglund om USAs och Kinas handelskrig i spåren av Corona

Swebbtvs Mikael Willgert ringer upp Analytikern Stig Berglund för att höra hans tankar kring vad spåren av Coronapandemin kan leda till. Stig Berglund som tidigare har gästat Swebbtv är analytiker av amerikansk politik. Han berättar här om hur USAs relation till Kina varit innan Coronapandemin och hur vi kan förvänta oss att den kommer att bli efter den.

Enligt Stig har relationen mellan USA och Kina fått ett flertal törnar de senaste åren. Den idé om att Kina gradvis skulle demokratiseras i och med handeln med västvärlden har inte riktigt slagit in. Kina styrs fortfarande med järnhand av sin ledare Xi Jinping och han är inte intresserad av att släppa in västerländska ekonomiska intressen utan kontroll i sitt land. I kombination med nackdelarna av att bli av med både kompetens och arbetstillfällen på hemma plan börjar en ny taktik att slå rot hos USAs maktcentra.

Stig Berglund spår att USA nu kommer att vilja införa ytterligare handelshinder mot Kina. Men detta kommer de inte vilja göra själva utan länder tillhörande EU samt andra länder som vill ha en fortsatt ekonomiskt samarbete kommer att förmås att delta i det kommande handelskriget. De länder som tvekar eller inte alls håller med, kommer att få det tufft att driva sin egen linje. Någon plats för ekonomisk neutralitet i denna fråga kommer inte accepteras. Kina kommer att söka nya samarbetspartners antagligen med de länder som USA idag har ett horn i sidan till så som Ryssland och Iran t.ex.

Här i Europa kan vi se hur ett skifte möjligen kan börja ses. I TV-sändningar med rikspolitiker ses nu svenska flaggor istället för EU-flaggor. Samarbetet inom EU går knaggligt och folkviljan för överstatliga organisationer så som EU minskar i hela Europa. Detta passar USA bra då minskad tyngd från EU underlättar den nya linjen.

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)