Swebbtv Nyheter 14 maj 2020 om massvaccinationer, subventionerade jobb, könsdysfori och mycket annat.
Trots att det inte finns något vaccin än så länge så tittar politikerna nu på hur en massvaccination mot corona ska gå till när ett sådant finns tillgängligt. Hur man ska undvika följdeffekter såsom kronisk narkolepsi eller andra bieffekter såsom hundratals människor drabbades av efter svininfluensavaccinet är oklart.
Tanzanias president John Magufuli blev misstänktsam mot WHO och de kinesiska testkiten och skickade flera prover till WHO som visade sig vara positiva för covid-19. Detta trots att proverna kom kom från en get, en papaya och en fasan. Han menar nu att testkiten är defekta och efter att WHO har haft svårt att förklara detta skickade ut WHO från Tanzania.
En visselblåsare har avslöjat för project Veritas att CBS falsifierat ett reportage om corona och uppmanat de anställda att ställa sig på kö, för att det skulle se ut som att de ha de hade fler vårdsökande än de egentligen hade på sjukhuset.
Antalet subventionerade jobb har växt samtidigt som andelen utrikes födda bidragsanställda ökat. Anställningsbidragen är särskilt frekventa i handels-, restaurang-, städ och bemanningsbranscherna enligt en studie från 2016.
Kommunfullmäktige i Oskarshamn beslutade i november att stänga ner tre av kommunens äldreboenden. Beslutet ledde till stora protester och ett initiativ togs för att samla in namnunderskrifter för att stoppa beslutet.
Med 2100 namnunderskrifter skulle man kunna tvinga fram en folkomröstning i frågan. I april lämnades en lista in med 2300 namn. Men enligt jurister anlitade av kommunen är en stor del av underskrifterna inte giltiga, då det endast finns namnförtydligande men inte underskrift.
Enligt kommundirektör Rolf Persson finns det därför inget mer han kan göra.
I Ryssland utreder parlamentets underkammare ett förslag om en lagförändring som ska bötfälla statliga och kommunala tjänstemän för förolämpning av medborgare.
Frågan aktualiserades i somras då en lokal presstjänsteman beklagade sig över offren för en översvämning, kallade dem för djur och sa att de skulle nöja sig med den hjälp de fått av myndigheterna.
Enligt förslag ska en tjänsteman som gör sig skyldig till att i tjänsten förolämpa en medborgare kunna bli bötfälld med motsvarande upp till 13 tusen kronor, eller skiljas från sin tjänst i upp till ett år.
De senaste åren har antalet barn och ungdomar som vårdas för könsdysfori växt explosionsartat. Och det var 2018 som regeringen föreslog en lagändring som skulle tillåta så kallad könskorrigerande kirurgi för barn från 15 års ålder, utan vårdnadshavares tillstånd.
Förslaget har fått kraftig kritik och frågan har bland annat belysts av SVT:s Uppdrag Granskning i flera reportage.
Socialstyrelsen ställde sig initialt positivt till förslaget om sänkt åldergräns. Men nu ändrar man sig, och motsätter sig istället förslaget.
Samtidigt rapporterar SVT att intresset för könskorrigerande vård bland unga nu minskar kraftigt. Sista kvartalet 2019 ska antalet remisser ha minskat med 65% jämfört med samma period året innan. Minskningen uppges bero delvis på uppmärksamheten i media.
Tankesmedjan Fores presenterade i veckan en rapport om hur hyreslägenheter kan fördelas. Förslagen går i stort sett ut på att begränsa den sökandes rättigheter.
Det föreslås till exempel att man inte ska kunna välja fritt i vilket område man ska bo, och att man ska ha begränsade möjligheter att söka en lägenhet som är större än vad man har behov för.
Dessutom föreslås en begränsning av möjligheten att tacka nej till en lägenhet som man erbjuds.
Personalkooperativet Bilaal, som drivit förskolor i Umeå, Söderhamn och Gävle, har försatts i konkurs. Bakgrunden är att flera anställda inte fått ut sina löner.
Förskolorna drevs fram till att kooperativet förlorade tillstånd att bedriva förskoleverksamhet i december i fjol.
Bakgrunden till de indragna tillstånden är oklar, då det råder sekretess. Organisationen har kopplingar till den så kallade Umeåimamen, Hussein al-Jibury, som av Säpo bedöms som en säkerhetsrisk.