Lars Bern tar i sitt anförande upp möjliga fall av korruption bland svenska politiker. Efter detta följer ett samtal mellan Lars Bern och Mikael Willgert med ytterligare exempel på möjlig korruption och hur lösningar på problemen med korruption skulle kunna se ut.
Vanligtvis när man tänker på korruption innebär det att en tjänsteman får pengar direkt i handen för att fatta ett gynnsamt beslut för den som betalar. Idag ser dock den allvarligaste typen av korruption i Sverige inte så ut.
När en politiker börjar få medvind och kan spås en karriär i toppskiktet är det vanligt att denne blir inbjuden till olika internationella elitklubbar såsom Bilderberggruppen. Där får politikern träffa de absolut mäktigaste och mest inflytelserika personerna i världen och också veta vilken typ av politik de önskade skulle föras i Sverige.
Likaså kan man fråga sig om obscent höga arvoden för att hålla ett föredrag verkligen är ett arvode för själva föredraget eller om det inte är så att det är ett arvode för tidigare förd politik och fattade beslut som politiker som avses.
Carl Bildt, Erik Åsbrink, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt är några exempel på personer som fått uppdrag av internationella banker och företag efter avslutade uppdrag inom politiken.
I tidningen Dagens Industri har Fredrik Reinfeldts son Gustaf Reinfeldt varit en frekvent skribent det senaste året. Nyligen har han i en artikel argumenterat emot det förslag som funnits att toppolitiker ska sitta i en slags karantän efter att de slutat som politiker. De ska inte kunna gå direkt till ett kommersiellt toppjobb efter ett ministerjobb just för att minska risken för korruption. Men detta tycker då Gustaf är problematiskt vilket indirekt ger stöd för Fredrik Reinfeldts uppdrag inom Bank of America.
Före detta partiledaren för dåvarande Folkpartiet Bengt Westerberg erhöll ett mycket stort styrelsearvode från den ideella organisationen Röda korset fastän han hade statsrådspension.
Schweiz har ett system med beslutande folkomröstningar som politiker måste efterfölja. Därför blir det svårare för oligarker att påverka politiker att fatta tveksamma beslut som gynnar oligarken på folkets bekostnad. Detta ska jämföras med den svenska situationen där den socialdemokratiska regeringen i ett stort antal frågor bedriver en politik helt dikterad av de lilla miljöpartiet på tvärs emot det svenska folkets vilja. Det är ytterst tveksamt om man kan kalla ett sånt system demokratiskt att ett parti med så litet folkligt stöd kan diktera landets politik.
I grundlagen står att "All makt utgår från folket". Lars Bern menar att bästa sättet att åstadkomma detta är beslutande folkomröstningar.
I det efterföljande samtalet diskuteras frågorna ytterligare med en diskussion om olika sätt att korrumpera politiker och vilka sätt som är farligast för samhället.