Det är allmänt känt att många asylsökanden inte kan styrka sin identitet. Det är nog ett rimligt antagande att många som befinner sig i Sverige och som fått uppehållstillstånd inte är den som de säger sig vara.

I en vägledande dom från migrationsöverdomstolen fastställs att asyl ska kunna beviljas trots att den asylsökande inte kan styrka sin identitet.

Välfärden en magnet för ekonomiska migranter

Vår välfärd är en dragmagnet till att människor vill söka sig till oss och vår sociala trygghet. Det finns vittnesmål om att människosmugglare lär ut en story som ska öka chansen till att personen får stanna. Om en person beviljas asyl utan att identitet är styrkt öppnar det upp för möjligheten, att ha flera identiteter och till att i flera länder ansöka om välfärdsbidrag. 

Via Sveriges radio 190228 framgår att asyl kan ges trots att identitet inte är sannolik. 

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7165507

Domstolen skriver att identitet kan vara av underordnad betydelse och att andra faktorer kan väga tyngre. 

"Det kan handla om vad personen har varit med om och ännu viktigare vad personen riskerar att utsättas för om han eller hon utvisas. Det är egentligen inte så viktigt vem en person är, säger Dag Stegeland."

När kom inställningen att identitet inte behöver styrkas vid asylansökan?

Var kommer inställningen ifrån att det inte är viktigt att veta vem personen som söker asyl är? Vad kommer den inställningen ha flr effekt i vårt samhälle och dess välfärdsbidrag?

Borde inte identitet vara en av de viktigaste grunderna som den asylsökande bör uppfylla att styrka? Om vi inte vet identiteten på en person, innebär det att en person kan berätta vilken historia som helst för att få uppehållstillstånd. Med tanke på att människosmugglarna lär ut vilka historier som kan öka chansen till att få stanna, så bör det viktigaste vara att personen åtminstone styrker sin identitet.

Världens äldsta människa fanns i Sverige

Om personen inte styrker sin identitet kan det få till effekt att människor utbetalas pension felaktigt. Ett exempel på detta är att världens äldsta människa skulle ha levt i Sverige, men det var falska identitetsuppgifter som inte korrigeras.

Det fick som effekt att personen på fel grund utbetalades pension under många år. Enligt information jag tagit del av har personen nu lämnat Sverige efter att identiteten har korrigeras. Trots att informationen lämnades till berörd myndighet gjordes ingen korrigering under många år.

"Enligt folkbokföringen levde världens äldsta människa i Sverige, den sista kvarvarande som var född på 1800-talet. Men i själva verket handlade det om falska identitetsuppgifter som inte rättats på över trettio år, trots att de var uppenbart felaktiga."

Läs mer om detta i nedan länk.

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/23-ar-yngre-tack-vare-skatteverkets-nya-installning-17936?fbclid=IwAR2shtS7adC2xKLdePHqCDsE7upyFyv1KpTZZGpJrmqdiztSKsPdcxNwJtc

Kommer bidragsbedrägerier öka på grund av det blir lättare att ha flera identiteter?

Nu när identitet inte är viktigt att styrka, ställer jag mig frågan vad det kommer få för effekt på utbetalningar av pension, försörjningsstöd och andra tänkbara välfärdsbidrag? Detta öppnar upp för att en person kan ha flera identiteter, och beviljas bidrag från flera länder då olika identiteter möjliggör möjligheten för bedrägeri.  

För att kunna göra en bedömning av hur förföljd, hur farligt, den asylsökandes tidigare liv varit så är identiteten avgörande. Att inte inse att människor ljuger för att få det bättre, att inte inse att lögner är en viktig drivkraft för att lyckas med att "slippa ansvar-tex dölja ev terrorbrott", det är att vara naiv.

Nina Drakfors, samhällsdebattör

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)