Nu i dagarna har vi kunnat ta del av rapporteringen att kurdiskledda styrkor har IS-terrorister från Västeuropa i fångenskap, och USA uppmanar världen att ta hem sina IS-terrorister och åtala dem. Frågan vi bör ställa oss är om Sverige har en tillräcklig lagstiftning för att åtala dessa terrorister. Därav ringde jag pressansvarig hos justitieministern, Morgan Johansson för att ta reda på vad som hänt sedan jag sist intervjuade Morgan i Almedalen 2016.
Efter samtalet förstår jag att vi har en regering som antigen varit otroligt naiva eller medvetet valt att inte ha en politik som bestraffar IS-terrorister. Det enda glädjande är att det nästa vecka kommer läggas fram en lagrådsremiss - deltagande i terrororganisation.
En ny lagstiftning gällande terrorister kommer inte ha en retroaktiv verkan
Nästa vecka ska regeringen lägga fram en ny lagstiftning gällande deltagande i en terrororganisation. Men det kommer dröja innan den nya lagen är på plats för först ska Lagrådet granska förslaget så att det inte strider mot någon lag. Därefter läggs en proposition till riksdagen och förslaget skickas sedan till ett av riksdagens utskott, som fördjupar sig i förslaget och lämnar sin bedömning till hur de tycker riksdagen ska besluta. När denna beslutsprocess är klar ska riksdagen ha debatt och fatta beslut. Som sagt det lär dröja innan det är på plats.
Exakt vad den nya lagen emot terrorism kommer innehålla är inte officiellt ännu. Men redan nu vet vi att lagen inte kan straffa någon retroaktivt. Det betyder att alla de terrorister som har rest ner till Syrien för att strida för ett kalifat, i praktiken kan komma hem och leva som vanligt. Jag tror heller inte att vårat rättssystem har kapaciteten att åtala och straffa alla som är delaktiga i en terrororganisation.
Det ska bli intressant att ta del av det nya förslaget. Men hade regeringen tidigare övergett sin inställning att dessa terrorister ska rehabiliteras, anser jag att denna lagstiftning hade kunnat vara på plats tidigare.
Inte ett ens avhugget huvud är bevis på vem som gjort terrorbrottet
Almedalen 2016 hade jag siktet inställt på att samtala med justitieministern, Morgan Johansson då jag hade haft ett samtal med Maria som jobbar på Säpo gällande IS-terrorister. Hon sa att IS-terrorister som återvänder blir svåra att åtala, även om det förhåller sig som så att terroristen har en bild på sig själv i mobilen där denne håller ett avhugget huvud. Det går inte att göra en brottsutredning på plats och därför kan man heller inte åtala då bevisföringen inte finns. Gällande det avhuggna huvudet kan det vara så att det är någon annan som huggit av huvudet och då är mördaren. Jag ville då ta reda på vad Morgan Johansson och regeringen tänkte göra för att straffa dessa terrorister, och därför ville jag samtala med Morgan Johansson.
Verkningslöst att kriminalisera terrorresor?
Morgan Johansson försäkrade mig om att dessa IS-terrorister skulle få konsekvenser och att lagstiftningen skulle skärpas. I april 2016 innan Almedalen och min träff med Morgan hade vi i Sverige kriminaliserat terrorresor, och man skulle utreda vidare om det även skulle vara kriminellt att delta i en terrororganisation. Fick den nya lagstiftningen någon effekt? Vi har ju trotsallt 2000 extremistiska islamister i Sverige, 300 stycken som beräknas ha åkt till Syrien för att kriga för ett kalifat och 150 ska ha återvänt. Och endast en fåtal ska ha åtalats, effekten av att kriminalisera terrorresor verkar vara minimal.
Enligt Säpo är det största hotet mot Sverige våldsbejakande islamister. Terrorhotnivån låg 2018 på en trea på en femgradig skala. Vilket innebär att hotet är förhöjt och att ett terrordåd kan inträffa. För att ta reda på om det fått nån effekt att kriminalisera terrorresor ringde jag Morgans pressansvarig som uppgav att ett par stycken åtalats under 2018 och uppger vidare att det handlar om fyra stycken sedan 2015. Rekryteringslagen kom 2010 och skärpningen 2016 omfatta förbud emot terroresor. Från och med april 2016 ska en person kunna straffas bara genom att ha åkt ner till IS, men åkte personen innan lagstiftningen började gälla så kan man inte straffas för det. Lagen får inte gälla retroaktiv.
Enligt en åklagare december 2018 som har hand om dessa terroriståtal så har ingen 2018 åtalats med lagen om förbud mot terrorresor. Eftersom det är olika svar jag fått på vilken verkan lagen haft så får jag återkomma med exakt statistik vid senare tillfälle, vad som verkar rimligt är att högst fyra har åtalats. Hur det gick vid dessa rättegångar har jag heller ingen vetskap om.
Med detta underlag vågar jag påstå att regeringens kriminalisering av terrorresor inte haft några större rättsliga påföljder för återvändande IS-terrorister.
Hur har andra länder organiserat sig mot terrorism?
I England har man börjat frånta medborgarskapet för de IS-terrorister som har dubbelt. I till exempel Frankrike har man kriminaliserat att vara medlem i en terrororganisation, vilket innebär att de som återvänder häktas och utredning påbörjas omedelbart. Varför har inte vi i Sverige kriminaliserat deltagande i en terrororganisation? Det var ju uppe för att det skulle utredas men sen har inget mera hänt, istället har vi kunnat läsa om inställningen att IS-terrorister ska rehabiliteras. Frågan jag ställer mig är det verkligen det mest verkningsfulla att rehabilitera människor som med största sannolikhet har krigat för ett kalifat och mördat. Ett rättsäkert samhälle ska väl göra allt för att straffa terrorister? Varför Socialdemokraterna inte kriminaliserat deltagande i en terroristorganisation är ett mysterium, de kunde gjort detta tidigare då andra länder lyckats med detta.
Vad komma skall?
Kommer vi till Sverige få en hel drös återvändande IS-terrorister? Redan 150 stycken ska ha återvänt och hur många som finns i fångenskap är oklart. Oavsett så är min bedömning att ingen kommer åtalas och dessa mördare, terrorister kommer befinna sig på våra gator och torg och njuta av vår välfärd. Deras offer kommer aldrig få upprättelse, och vi kommer ha ett otryggare samhälle eftersom deras fundamentalistiska ideér och tankar inte kommer stoppas bara för att de återvänt.
Morgan Johanssons uttalande 2016 att de hundratals som anslutit sig till IS och återvänder ska sitta i fängelse, det lär vi inte få uppleva. Och Morgan visste redan då att ingen kan komma att straffas retroaktivt. Vi har redan högt antal våldsbejakande islamister som troligtvis redan är anslutna till en terrororganisation. Det nya lagförslaget som kommer presenteras nästa vecka får vi hoppas vara en lag med kraft emot terrorister, för dessa människor ska inte rehabiliteras eller ses som offer för sina beslut, utan de ska ta konsekvenserna av sina terroristbrott emot mänskligheten
Nina Drakfors, samhällsdebattör