När f.d. Polischef Peter Springare förra gången gästade Swebbtv hyste han förhoppningen att den då nytillträdde rikspolischefen Anders Thornberg skulle vara ett bra val. 

Nu anser Peter Springare att Thornberg trots goda förutsättningar inte håller måttet och bör avgå.

En förutsättning för att polismyndigheten ska börja fungera igen är att ett tjugofemtal höga polischefer byts ut och det har inte rikspolischef Thornberg klarat av.

Enligt Brottsförebyggande Rådets statistik har polisens uppklaringskvot för grova brott närmast halverats på tio år. De polischefer som låtit denna försämring av polisens effektivitet fortgå har ju bevisat sig inkompetenta för sina tjänster, anser Peter Springare. Men nu, precis som med förre rikspolischef Dan Eliasson, så får sällan polischefer sparken vid dålig prestation. I stället flyttas de vanligen från ett område till ett annat. Ofta i form av en rockad där flera polischefer i princip får byta plats med varandra.

Tyvärr ser inte framtiden speciellt ljus ut, säger Springare. Om inte polisen förbättras kommer den redan nu hänsynslösa brottsligheten att förvärras. När Thunberg uttalat sig undviker han noggrant att tala om den nuvarande situationen och vad som bör göras nu. Istället talar han om förändringar och strategier för polismyndigheten som ligger flera år eller till och med decennier bort i tiden. På så sätt behöver inget drastiskt åtgärdas nu, menar Peter Springare.

En anledning till polischefers, men även vanliga polisers, till synes tafatta agerande är att de är ”ångestdrivna”. De är helt enkelt så rädda för att göra fel att de blir passiva. Det kan gälla att bli uthängd i pressen eller att man blir uppläxad av högre chefer för att man inte är tillräckligt politisk korrekt. Man blir som polis i dag ofta filmad vid agerande och kan lätt bli anklagad för att ha använt övervåld, även om man inte gjort det. Men allt det här skapar en stor stress för poliser på alla nivåer.

Tidigare fanns, menar Peter, en lojalitet mot själva yrket hos poliser samt till uppdragsgivarna, det vill säga medborgarna. Nu har lojaliteten i stället byts ut mot en rädsla inför den som kan bestraffa en eller sabotera ens karriär.

I och med öppnandet av det nya polishuset i Rinkeby har det kommit fram att poliser som arbetar där kommer att få eskort av andra poliser när de ska åka hem på kvällarna. Detta tycker Peter Springare är signifikant för hur illa det verkligen är. De som påstår att situationen med kriminaliteten och polisens bristande förmåga är överdriven har fel. Det är ju faktiskt så att det är allt fler som blir drabbade av kriminalitet. Den kryper närmare och närmare. De poliser som kommer att arbeta i Rinkebys nya polishus tror Springare kommer att vara kortvariga.

Han tror att det kommer vara en stor omsättning på personal för att påfrestningarna är så pass höga. Det innebär då också att idén om poliser som är kända i området och därför möjligen skulle öka förtroendet för polisen, tyvärr inte kommer att infrias.

En annan sak som Peter Springare har sett förfalla inom polisen är respekten för sin profession. När den numera välkända poliskvinnan under BLM-demonstrationen knäböjde undergrävde hon respekten för hela polisyrket. Det är mycket viktigt att polisen är professionell och det ska inte ingå politisk aktivism.
Vi kommenterar också ett inslag från program med Ingrid och Msria som handlar om situationen kring den danske partiledaren Rasmus Paludan som blev bryskt avvisad i Malmö.

Efter att detta program spelades in gick vice rikspolischef Mats Löfving ut i Ekots Lördagsintervju och förklarade att Sverige idag har 40 brottsaktiva klaner. Peter Springare kommenterar detta på telefon och säger att uttalandet måste ha varit sanktionerat av rikspolischefen och sannolikt också av höga politiker.

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)