I ett pressmeddelande från Jordbruksverket framgår att försäljningen av svensk kött ökar för andra året i rad. Är detta goda nyheter?
Sverige är ett importberoende land
Det är sannerligen ett problem att självförsörjningsgraden av livsmedel sjunkit till 50 procent, det skapar en sårbarhet i vårt samhälle. Om vi inte skapar hållbara system för vårt behov av mat är vi inte uthålliga vid en livsmedelskris.
Långa transporter med livsmedel ökar sårbarheten. Därav är det glädjande att vi i affären väljer kött som producerats i Sverige. Det leder förhoppningsvis till att vi får fler bönder som producerar vår mat.
Riksrevisionen anser att regeringen har för dålig beredskap att hantera en livsmedelskris, och brister i att säkra tillgången på viktiga samhällsfunktioner så som mat och medicin.
Det finns flera orsaker till att vår egen livsmedelsproduktion minskar. Vi har tidigare haft ett stort beredskapslager som avvecklats och många gårdar har slutat med sin produktion.
Det positiva är att vi konsumenter kan verka i förebyggande syfte, om vi väljer mat som produceras i Sverige, ökar vi förhoppningsvis självförsörjningsgraden.
Behöver vi ta eget ansvar och förbereda oss och klara en livsmedelskris?
Den som förlitar sig på att staten/regeringen kommer att ta det yttersta ansvaret vid en livsmedelskris gör sig själv och sin familj en otjänst.
Det är självklart att det är politikernas ansvarsområde att skapa stabila och hållbara system vid livsmedelsförsörjningen. Men när Riksrevisionen som granskar regeringen anmärker på att det saknas bra beredskap vid en livsmedelskris, och att det är av stor betydelse att vi förbereder oss, så kan vi inte förlita oss på att politikerna har kontroll.
Vi är sårbara utifrån att vi har behov av värme och mat, elen kan slås ut samt kan det bli svårt att få tag på livsmedel. Att förlägga det ansvaret på politikerna som skapat sårbara system i vårt samhälle är naivt.
Vi behöver öka vår livsmedelsproduktion i Sverige och på så sätt bli mindre sårbara vid en kris.
Politikerna bör verka för att skapa förutsättningar till att produktion i svenskt jordbruk ökar. Vi behöver flera svenska bönder och vi konsumenter behöver köpa dess produkter.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har sammanställt praktiska råd vid en krissituation, länk finns i slutet av detta inlägg.
Det är glädjande att Sveriges konsumenter för andra året i rad väljer att i högre utsträckning köpa svenskt kött, då vi står stadigare vid en eventuell kris.
Nina Drakfors, samhällsdebattör
https://www.dinsakerhet.se/kris-och-krig/forbered-dig-for-kris/din-krisberedskap/
https://www.landlantbruk.se/politik/regeringen-far-hard-kritik-for-livsmedelsforsorjningen/
https://www.lrf.se/mitt-lrf/nyheter/riks/2019/03/kott-2018-jordbruksverket/