Telefonsamtal med nationalekonom Hans Jensevik om att inte upprepa 90-talskrisen.
I detta program ger nationalekonom Hans Jensevik förslag på hur vi ska hantera den ekonomiska kris som vi står inför. Han varnar för att den ska leda till en L-kris, dvs samma typ av utveckling som vi fick efter 90-talskrisen då arbetslösheten låg kvar på en hög nivå i många år.
Orsaken till att utvecklingen blev så dålig var, enligt Hans Jensevik, att politikerna ägnade sig åt fördelningspolitik istället för att understödja företagandet. En orsak till att bostadspriserna föll så snabbt var att statens belåning ökade kraftigt, vilket ledde till ökande räntor och att många tvingades sälja,. Detta förvärrades också av att många förlorat inkomst. Nedgången i ekonomin med fallande förvärvsfrekvens pågick i hela tre år och därefter låg antalet arbetande kvar på den nya låga nivån.
Nu har det gått ca 30 år sedan fallet på 90-talet men skillnaden är att vi har en förvärvsfrekvens som är 5% lägre när vi går in i denna nedgång jämfört med inför 90-talets nedgång. Vi har enligt Hans fått en "ledighetskommitté" som består av 300.000 personer. Orsaken till detta är fördelningspolitiken som tar från de skötsamma och ger till de mindre skötsamma. Iraks minister som avslöjades som svensk bidragsfuskare är ett exempel på personer i ledighetskommittén. Hans menar att det är dags för riksdagen att ta tag i ratten och styra upp situationen.
Kina kom med positiv statistik häromdagen som antyder att Kina börjar komma igenom krisen men Hans är skeptisk till detta, särskilt som informationen inte går att granska.
Om vi tror att detta är en V-kris och börjar med stora lån för att få igång ekonomin och vi har felbedömt situationen kan vi hamna i ett läge som är betydligt värre än 90-talskrisen.
Ett problem är svenskar och svenska företag är så hårt beskattade vilket gör att konkurser kan inträffa efter bara någon månad med dålig omsättning om man inte är snabb med med att säga upp personal och minska de rörliga kostnaderna. Då blir det lätt för utländska intressen och storföretag att köpa upp värdefulla tillgångar ur konkurserna.
Nationalekonomer råder idag staten att öka statens belåning men när man säger att statens belåning är låg får man inte glömma att privatpersoners och företags belåning är högre än någonsin. Detta tar nog utländska långivare med i räntekalkylen.
Hans Jensevik visar ett scenario som innebär att krisen är en U-kris vilket gör att förvärvsfrekvensen är tillbaka på 76 % år 2027. Men detta kräver att staten och det offentliga börjar satsa på de skötsamma på samma sätt som innan innan "68-gänget" tog över.
Hans menar att vi behöver en kammare till med politiker som väljs direkt av folket och en mängd andra åtgärder för att för att få en långsiktig förändring åt rätt håll. Det behövs en strategigrupp som kan navigera Sverige ur krisen. Hans menar att det finns utländska krafter som verkar. Den starkaste är kopplad till det muslimska brödraskapet som sannolikt förfogar över 20 mandat i riksdagen genom våra riksdagspartier. Detta gör att massinvandringen pågår trots att 60 % av befolkningen är negativa till detta. Hans Jensevik vill se två expertkomittéer: En som tar hand om strategin och en expertgrupp som hanterar de operativa frågorna. Om vi hade en expertgrupp som kunde beskriva situationen skulle sannolikt riksdagen vakna.