Regeringen har lovat att vi ska få 10.000 fler poliser till 2024. Är det ett trovärdigt löfte? Enligt polisen Peppe på socala medier kan vi ta del av informationen att 11.588 personer sökte till polisutbildningen vårterminen 2019, utav dem var antalet antagna 771 st, och endast efter tre veckor var det 664 st kvar på utbildningen. Enligt Peppe är det femte terminen på rad där flera hundratals platser står tomma. Tyder det på att vi kan stå inför ett systemfel? Hur ska Löfven uppfylla målet med 10.000 nya poliser? Var är den gedigna handlingsplan som krävs för att nå målet?

För att få en liten inblick i polisverksamheten kan du lyssna på Lennart Matikainen som höll ett fördrag om polisens "demontering" via Svensk Webbtelevisions konferens maj 2018  "Det stora bedrägeriet". Polisen har gjort en stor omorganisation som skapade kaos, och Lennart ger oss insyn i hur den gick till. I början av 2015 var omorganisationen på plats. Vi minns nog alla hur migrationskaoset 2015 försatte politikerna i ett tillstånd, där de gick från målet att Sverige skulle vara "En humanitär stormakt" till att stänga gränserna.

Hur påverkar det befolkningen i Sverige när polisorganisationen är i obalans i samband med att vi även hade migrationskaos?

I Tidningen Metro står att läsa 2017 att antalet poliser sjunker och att Polisfacket slår larm om massavhopp. I december 2010 fanns 20.292 poliser och juli 2017 19.751. 

"I januari 2015 slogs landets länspolismyndigheter ihop till en nationell – och sedan förra sommaren har det rapporterats om en poliskris."

https://www.metro.se/artikel/antalet-poliser-i-sverige-sjunker-l%C3%A4get-%C3%A4r-akut

Är "poliskrisen" passerad?

Polisens omorganisation minns jag väldigt väl. En av mina dåvarande chefer på Socialförvaltningen lämnade sin chefsposition för att bli en civil utredare hos Polisen. Jag tog del av många berättelser som innebar, att anställda inom olika verksamheter i kommunens Socialtjänst gick över till Polisen. De bytte inte arbete för att de vantrivdes utan lönen var högre. Min chef stanna dock inte särskilt länge med motiveringen att denne inte trivdes. I Lennarts föredrag framgår att omorganisationen syftade till att få ut patrullerande polis ute bland befolkningen, vilket misslyckades då dessa civila utredarna inte hade samma befogenheter som polisen och de behövde även handledas.

Jag misstänker att likt mig på mitt arbete med nya kollegor som inte har erfarenhet inom arbetet, blev det istället ökad arbetsbelastning för de erfarna poliserna som även hade mindre i lön än de civila utredarna. 

Vad har då blivit bättre med polisens omorganisation? Det kan inte jag svara på, men rimligtvis borde det vara medias intresse att utforska vidare, och kritiskt ifrågasätta dem med ansvaret för Polisen. Det handlar om vår säkerhet och trygghet och den delen av samhället måste fungera. 

*Polisens uppgift är att förebygga och förhindra att brott sker.

*Polisen ska minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. 

Målet med 10.000 fler poliser är mycket bra och helt adekvat i relation till att fler brott anmäls. Vi behöver ha närvarande poliser som utreder brott och patrullerar i vårt samhälle. Jag tror inte någon har missat om medias rapportering om gängkriminalitet som befinner sig i Sveriges utsatta områden, våldtäktsanmälningar som ökat, gruppvåldtäkter, äldre som blir brutalt misshandlade och utsatta för rån.

Jag tycker mig dagligen kunna läsa om "ungdomsbråk" på olika platser i Sverige, och öppen drogförsäljning. Jag har inte minsta tvekan till att vi behöver fler poliser. Mer tvekande är jag dock till regeringens mål med 10.000 fler poliser till 2024, då inte ens våra utbildningsplatser fylls och dagligen slutar det poliser inom verksamheten. 

Kan målet om fler poliser uppfyllas? Absolut, det är inte ett orimligt mål. Men då måste även regeringen ha en handlingsplan, där korrekt problemformulering är presenterad och där man har adekvata åtgärder som även är möjliga att utvärdera. 

Nina Drakfors, samhällsdebattör

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)