Mikael Willgert är på besök i Snytsbo och träffar Karl Hedin och Robert Pettersson. Det blir en uppföljning på tidigare program, och vi pratar om vad som har hänt sedan sist. Karl Hedin menar att avlyssningen var olaglig. Vi kontaktar tingsrätten i Västmanland och får besked att beslutet om avlyssning har förundersökningssekretess. Detta är märkligt eftersom förundersökningen är avslutad.

Situationen är lite klarare nu, vi har fått läsa förundersökningen som är på ettusentvåhundra sidor, säger Karl. Jag är misstänkt för två brott, det ena är att jag för åtta år sedan ska ha lagt en påse gift i en postlåda tillhörande ett par som jag inte känner. Det andra är att jag med Robert ska ha jagat varg i oktober 2018.

Robert som blev gripen samma dag som Karl berättar att han några dagar tidigare skulle provskjuta ett vapen, och får senare samma dag ett samtal från en kollega som berättat att en älg blivit påkörd. Robert blir tillfrågad om han kan ta hand om älgen vilket han gör och kör den till slakteri. Han får senare samtal om att vargar hörts yla, och åker iväg, möter Karl och de lyssnar efter varg ihop. Senare den dagen ser han de två bilar som börjar åka efter honom, för att sen stoppa honom och ta in honom i bilen. Han blir körd till häktet i hög hastighet, och hamnar sedan i fyllecell. Där blir han kvar i tio dagar. Först efter två veckor får han tillåtelse att ringa hem till familjen. Efter totalt trettioen dagar i förvar blir han släppt.

Jag har upptäckt saker i förundersökningen säger Karl, illegal avlyssning, tveksamhet om det varit skälig misstanke, två avlyssnade samtal varav det ena avskrivs fel, och det andra skrivs av och sedan ändras och blir fel. Även utplantering av bevis. Avlyssningen hade man inte rätt till eftersom det ska vara ett i straffskalan minst två års fängelse för det brott man misstänks för. Men så finns en reservparagraf där man kan avlyssna utan att kriterierna är uppfyllda, om man förväntar sig ett straff över två år vilket aldrig hänt i de mål som varit aktuella tidigare.

Under två månader var alla Karls samtal avlyssnade. Där ingick även affärssamtal med känsligt innehåll.

Jag kommer alltid att känna en oro efter avlyssningen, säger Karl. Och jag tror mycket av det som hänt handlar om de åsikter jag har. Många jägare känner en oro, jag får många brev och samtal från jägare som uttrycker detta. Det räcker med en misstanke, så kan man bli fråntagen sina vapen till exempel.

Vi som blir skadade av vargens närvaro, vi känner oss mindre värda än vargen. Det stämmer inte med vårt synsätt på människans värde. Man bryr sig inte om oss, vargen prioriteras. Ofta så är de som inte drabbas som är positiva till vargen, och tvärtom.

Vargen ger sig på älgar, och det är en lång och smärtsam död för älgen. De är också kapabla att ge sig på människor. Men risken är ändå liten om man går i skogen.

Det har lagts ner stora resurser på detta jämfört med andra brott. Man vill sätta dit jägare, det är känslan. Inom den grupp som sköter utredningen gillar man inte jägare säger Karl. Lagstiftningen ändras successivt så att det blir svårare för privatpersoner att ha vapen lagligt.

Det är inte svårt att förutspå att människor som blir utsatta för varg kan tänka sig att ta lagen i egna händer för att skydda sig. Utan att för den skull säga att man ska springa ut och skjuta en varg.

Vi kan inte lita på att rättsväsendet följer lagen, och det är en stor fråga. Att bli fråntagen sina vapen i tre år medan en utredning görs upplevs som nedbrytande för jägarna.

Jag deltog på den alternativa bokmässan säger Karl, det tar DN upp och vill få det till att jag är rasist, trots att jag var där och pratade om mina böcker.

Jag tror att mina åsikter blivit belysta i samband med allt som hänt, men om det varit värt det kan jag inte säga än, det beror på resultatet, säger Karl.

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)