Vi pratar med Sten Lennquist, pensionerad professor i katastrofmedicin och klinikchef vid Universitetssjukhuset i Linköping, om Sveriges beredskap för Coronaviruset.
Sedan början av 90-talet har antalet tillgängliga intensivvårdsplatser med respirator minskat kraftigt, med 87% från 4300 st år 1993 till 574 st år 2018. En bidragande anledning är att man har gjort en stor bantning av Försvarsmaktens sjukvårdskapacitet, som tidigare hade ett stort antal fältsjukhus som stod redo för användning i krig och kris.
Sten Lennquist var delaktig i utvecklingen av dessa fältsjukhus men fick även bevittna den snabba avvecklingen. Han är kritisk till denna avveckling och berättar att den utrustning som fanns kunde ha sparats och användas under mycket lång tid. Istället slängdes utrustningen bort eller skänktes till Baltikum.
Han berättar att att man till Linköping fick utrustning till två fältsjukhus som tack för hjälpen i arbetet, men att man endast hade utrymme för ett av dessa två. När han frågade Försvarsmakten vad de skulle göra med den utrustningen som inte fick plats fick han till svar: "släng det på sopen". Landstinget sa att det var förbjudet att lagra sådant material. Till slut skänktes det till Baltikum.
Sten Lennquist berättar att utvecklingen av fältsjukhusen kostade många miljarder, och att beslutet om avveckling kom nästan på klockslaget när det var färdigutvecklat. Han säger också att vi har goda resurser inom sjukvården och att man i nuläget måste omdisponera resurserna ordentligt genom att bland annat skjuta upp operationer för att friställa kapacitet. Han vill inte ge någon prognos för Coronavirusets spridning i Sverige, men säger att vi har ett kritiskt läge och att vi måste bromsa in spridningen nu för att inte hamna i samma situation som Italien.