Vi pratar med Sten Lennquist, pensionerad professor i katastrofmedicin och klinikchef vid Universitetssjukhuset i Linköping, om Sveriges beredskap för Coronaviruset.

Sedan början av 90-talet har antalet tillgängliga intensivvårdsplatser med respirator minskat kraftigt, med 87% från 4300 st år 1993 till 574 st år 2018. En bidragande anledning är att man har gjort en stor bantning av Försvarsmaktens sjukvårdskapacitet, som tidigare hade ett stort antal fältsjukhus som stod redo för användning i krig och kris.

Sten Lennquist var delaktig i utvecklingen av dessa fältsjukhus men fick även bevittna den snabba avvecklingen. Han är kritisk till denna avveckling och berättar att den utrustning som fanns kunde ha sparats och användas under mycket lång tid. Istället slängdes utrustningen bort eller skänktes till Baltikum.

Han berättar att att man till Linköping fick utrustning till två fältsjukhus som tack för hjälpen i arbetet, men att man endast hade utrymme för ett av dessa två. När han frågade Försvarsmakten vad de skulle göra med den utrustningen som inte fick plats fick han till svar: "släng det på sopen". Landstinget sa att det var förbjudet att lagra sådant material. Till slut skänktes det till Baltikum.

Sten Lennquist berättar att utvecklingen av fältsjukhusen kostade många miljarder, och att beslutet om avveckling kom nästan på klockslaget när det var färdigutvecklat. Han säger också att vi har goda resurser inom sjukvården och att man i nuläget måste omdisponera resurserna ordentligt genom att bland annat skjuta upp operationer för att friställa kapacitet. Han vill inte ge någon prognos för Coronavirusets spridning i Sverige, men säger att vi har ett kritiskt läge och att vi måste bromsa in spridningen nu för att inte hamna i samma situation som Italien.

WEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)