Kan det bli så att maskinerna tar över och människan blir underordnad? Det korta svaret är att det absolut kan bli så, säger Magnus. Inget säger det motsatta. Det finns ingen uppföljning, på samma sätt som det gör angående klimatet. Svaret på hur konsekvenserna blir kan komma snabbt, det kan också ta tid.

Kan vi stoppa utvecklingen? Jag ser inte att vi kan det säger Magnus. Det handlar om datorer som själva utvecklar sin förmåga. Och vi vill ju skapa så intelligenta program som möjligt. Utvecklingen uppmuntras, utan spärrar. Vad händer då med människan. Tas någon hänsyn till vårt välmående, vad vi ska arbeta med i framtiden. Svaret är nej.

Det har skrivits böcker om ämnet, och scenarierna är olika.*

Ett nytt typsnitt har släpps av Tieto Evry där vi blir korrigerade om vi skriver något som kan uppfattas som förolämpande. Där byts ord som uppfattas som elaka ut mot ett annat ord. Det är ett exempel på AI som kan användas för att styra.*

Både Facebook och Amazon har jobbat med AI – ansiktsigenkänning, och har kommit långt. Även företag i Kina ligger långt fram i utvecklingen. Man planerar att koppla detta till de övervakningskameror man redan har, för att övervaka befolkningen, tillsammans med mobiltrafiken. Vi får samma utveckling i västvärlden.

Trenden går mot ett centraliserat beslutsfattande. De fem tech-jättarna, Amazon, Google, Facebook, Microsoft och Apple, som tillsammans svarar för femton procent av världens börsvärde, där finns en väldigt stor maktkoncentration. När både makt och ekonomi hamnar i samma händer är det inte säkert att det sker saker för vårt bästa.

Vi är ju positiva till utvecklingen, därför blir det också svårstoppat säger Magnus.

Allt kan utvecklas mot ett scenario där vi som människor får mindre betydelse vad gäller den nytta vi kan göra , AI gör det mesta bättre än oss. Men vi är drivkraften i systemet och skapar efterfrågan.

Anta att du får ett arbetsfritt liv, där du kan använda AI till de mesta av dina behov. Samtidigt som du kan göra vad du vill med din tid. Kanske många skulle säga ja till detta? Men nedsidan på myntet är att vi inte då har någon funktion. Vad utvecklas vi då till?

Vad väljer företagen som alltid vill vinstmaximera, om valet står mellan en AI som kan arbeta dygnet runt utan paus, eller den mänskliga arbetaren som innebär nackdelar. Vi behöver vila, vi kan fatta fel beslut, vi kostar mer osv. Även högutbildade slås ut av AI, vartefter att utvecklingen går framåt.

En AI kan vara bättre än en läkare, den har all information om patienten, alla nya läkemedel, alla sjukdomar, och den kan ställa en diagnos säkrare och snabbare än en läkare. Sådana finns redan i funktion. 

Då kan man invända att den mänskliga kontakten behövs, men AI kan anpassas direkt för dig och din personlighet, så du får ett möte som kanske inte en människa kan överträffa. Musik kan skapas, fem tusen koraler som bedöms som mer känslosamma än Bach, har redan skapats av AI. Vad i mänskligheten är så speciellt att det inte kan överträffas?

Går det att leva utan att hoppa på AI-tåget? Människan är tänkande och känslomässig, fattar fel beslut ibland, tvivlar och är obeslutsam. Det kan bli en välsignelse om det finns en möjlighet att slippa detta med hjälp av AI.

Vi består av algoritmer på samma sätt som AI. Vi består av 37 biljarder celler som är algoritmer som producerar nya sådana. Våra processer i hjärnan fattar beslut åt oss innan vi är medvetna om dem.

Det är plattformarna som har överblick, och de vill bli en del av det skikt av människosläktet som är härskande, och har kontroll över den kollektiva efterfrågande gruppen, där du och jag befinner oss. Hur välvilliga despoter de kommer bli vet vi inte. Och eftersom vi inte har något att bidra med o ett framtida scenario så är det en viktig fråga.

De som styr pratar öppet om en planekonomi, som i princip är en världsdiktatur. Den dystopi som är en logisk slutpunkt är att vi inte har någon roll i evolutionen.

Detta är något som borde ligga högt på agendan hos våra politiker.

* för mer information

https://www.adlibris.com/se/bok/liv-30-att-vara-manniska-i-den-artificiella-intelligensens-tid-9789188659675

https://www.adlibris.com/se/bok/homo-deus-en-kort-historik-over-morgondagen-9789127161467

https://www.thepolitetype.com/Information/index.html#try-itWEBBUTIK

Välkommen till vår webbutik där du kan handla t-shirts, kepsar, böcker, dekaler m.m.

butik bild

Nyhetsbrev

Var först med att få ta del av våra nyheter – direkt till din epostadress. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

mainlogo

Svensk Webbtelevision

Svensk Webbtelevision är ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa medborgarjournalistik som bygger på ideella insatser.

Vi tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb och att de missbrukar sin ställning. De ger inte en trovärdig bild av verkligheten inom framförallt tre områden som är styrda av politisk korrekthet. Det gäller massmigrationen, klimatlarmen och feminismen. Den felaktiga eller mörklagda informationen leder till mycket negativa konsekvenser för oss medborgare. Därför är det framförallt inom dessa områden vi arbetar för att komplettera bilden utifrån ett medborgarperspektiv.

Vi vill försvara yttrandefriheten. Vi vill främja upplysning, bildning och publicering av information även när den är obekväm. Därför är vi partipolitiskt och religiöst obundna.

Svensk Webbtelevision stödjer folkligt engagemang, lokal närvaro, medborgarinflytande och på sikt delägarskap. Vi granskar makthavarna - inte medborgarna. Vi är Medborgarnas Media.

Här finns ett anslag om Swebbtv du kan ladda ner och dela.

pdfHämta som utskriftsvänlig PDF

Swebbtv small

GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)