Erik inleder med att tala om Alexander Schulman som har skrivit en krönika där Greta Thunberg, Heliga Birgitta, Dag Hammarskjöld är på ena sidan och Trump, Brexit och Putin på andra sidan.
Schulman berättar sagan om aposteln Greta som står för det goda i världen. Alexander resonerar om hur han knappt vågar gå ned för att träffa aposteln Greta, denna av etablissemanget upphöjda gestalt. Är han värdig att träffa henne? Det är frågan han ställer sig.
Sagornas syfte är att beskriva verkligheten som en kamp mellan ont och gott som vi ska tro på, för att förstå var vi befinner oss i ett sammanhang mellan olika skeenden.
Matti förklarar att Greta utsätts för ett enormt tryck av sina föräldrar och av massmedia. Greta är dessutom en i raden av unga flickor/kvinnor som lyfts fram av etablissemangen för att driva klimat- och miljöfrågan i FN. Matti menar att hysterin som Greta vill sprida inte är en känsla som är användbar för att lösa problem. Vi behöver istället en sansad och lugn debatt.
Erik tar också upp att i Sverige får man inte dra slutsatser såsom att ökad invandring kan ge ökade problem. Det finns intellektuella fobier som medför att man inte får dra egna slutsatser.
Matti talar om Ylva Johansson och vilket dåligt intryck hon gjorde under utfrågning i EU-parlamentet. Hennes standardkommentar var "I have no comment". Danska parlamentariker uttryckte oro för att hon skulle exportera Sveriges immigrationspolitik. Sverige är tvåa i hela världen när det gäller våldtäkter efter Lesotho.
Ylva Johansson är också ett bevis att staten och kapitalet sitter i samma båt. De talar om hennes resa från vänsterpartiet kommunisterna till socialdemokraterna och hennes man Erik Åsbrink som fått inkomstbringande styrelseuppdrag på en internationell bank.
Matti tar också upp fenomenet med att vissa väljer att ta avstånd från människor som har andra åsikter än en själv och på sätt är personen då känslomässigt närvarande ändå, genom att avståndet hela tiden måste upprätthållas.
För att må bra är det viktigt att bygga äkta relationer med människor.
Vi kan skapa nya sammanhang och vara den rörelse där vi umgås och hittar nya vänner. Att samlas kring vad man är för, istället för vad man är emot. Ett konkret förslag är att ses på en AW (After Work) en gång i månaden.
Matti berättar vidare om sina besök i områden där många invandrare bor och att många skötsamma invandrare blir utsatta för brott i sina bostadsområden. Fler och fler invandrare röstar på SD av den anledningen och de är förtvivlade. Han berättar att av vänsterfalangen blir dessa kallade "husblattar".
Erik tar upp att det behövs ett alternativ för Sverige. Vi behöver inte sitta fast i PK-träsket utan kan istället träffa riktiga vänner.
Erik och Mattis talar om att när vi kommunicerar på nätet med främmande människor är det väldigt lätt att sätta etiketter på varandra. Ta inte epitet som andra kan ge er personligt utan i de flesta fall handlar det om projektioner där andra överför bilder av sig själva på andra människor. "Den som sa det, han var det" som man brukar säga.
Erik tar även upp att vi behöver samtala mer med varandra. Börja med vad vi har gemensamt och fortsätt sedan med att diskutera med vad som skiljer oss åt, Först då kan vi komma vidare. Tala mer om sak och inte person.
Och slutligen: Erik citerar Barack Obama "Vi är dem som vi har väntat på".
Det är såhär det ser ut när man räddar land. Det är vi som är här som tränar oss både fysiskt och psykiskt på att tänka rätt och att göra rätt. Det är vi som har ett varmt hjärta, kall hjärna och fast hand. Vi har modet, viljan och kapaciteten att vända denna skuta rätt igen.